top of page

CONCEPTES PREVIS

Aquesta llista de conceptes ens ajudaran a comprendre tota la informació que podem trobar a la web, en especial la que forma part de l’apartat de procés:

Soxhlet: aparell que permet fer extraccions d'una mostra sòlida amb un dissolvent líquid a reflux i en continu. L'extractor Soxklet consta de tres parts connectades:

 

- En la part inferior hi ha un matràs, aquí posarem el dissolvent.

 

- En la part intermèdia hi ha un recipient on es col·loca la substància de la qual es vol extreure un dels seus components. Està connectat al matràs per dos tubs: Un tub que transporta el vapor, produït en escalfar el matràs, fins a la part superior del recipient. L'altre tub, més estret, surt de la part inferior, primer puja i després baixa fins al matràs formant un sifó.

 

- En la part superior hi ha un refrigerant de reflux on condensen els vapors del dissolvent que cauran sobre la substància.El seu funcionament es basa en el fet que, a mesura que es continua escalfant el matràs inferior amb una manta calefactora, el component que es vol extreure (soluble en el dissolvent i menys volàtil que aquest) es va concentrant progressivament en el matràs inferior fins a extreure's en la seva totalitat.

 

 

 

Liofilització: Procés en el qual un producte es congela y mitjançant una càmera de vuit separem la humitat que conté per sublimació. Es a dir, s’elimina l’aigua de la substància des de l’estat sòlid al gasós sense arribar a passar a estat líquid.

 

Lixiviació: També anomenada extracció sòlid-líquid, és un procés en el qual s'extreu un o més soluts d'un sòlid, mitjançant la utilització d'un dissolvent líquid. Les dues fases entren en contacte íntim i el solut o els soluts es poden difondre des del sòlid a la fase líquida, fet que produeix una separació dels components originals del sòlid.

 

Carbó actiu: Tipus de carboni que ha estat processat per a fer-lo molt porós i per tant té una gran àrea superficial disponible per a l'adsorció

 

Centrifugació: mètode pel qual es poden separar sòlids de líquids de diferent densitat mitjançant una centrifugadora, la qual imprimeix a la barreja un moviment rotatori amb una força de major intensitat que la gravetat, provocant la sedimentació del sòlid o de les partícules de major densitat.

 

Filtració per gravetat: Tècnica semblant a la de “filtració al vuit”, excepte que en aquest cas no farem servir l’ajuda d’una bomba de vuit per fer passar la barreja a través del filtre, sinó que deixarem que l’efecte de la gravetat condueixi el líquid al dons del recipient deixant les partícules sòlides al filtre.

 

Filtració al vuit: Tècnica de separació de mescles sòlid-líquid. La barreja s’introdueix en un embut Buchner amb el paper de filtre situat al fons. L’embut es posiciona sobre un matràs Kitasato. A la part superior del matràs es connecta una bomba de vuit que succiona el líquid, quedant el sòlid atrapat entre els porus del filtre. La resta de la barreja travessa el filtre i queda dipositada al fons del recipient.

 

Agent gelificant: es tracta d’un espessidor. Ens permet incrementar la viscositat d’una solució o mescla sòlid/líquid sense necessitat de modificar substancialment la resta de les seves propietats.

 

Temps d’ebullició: Mínim temps requerit per extreure la màxima quantitat de parts solubles d’un sòlid. Equilibri temps-concentració extracte.

 

Agar-Agar: Alga incolora, insípida. Absorbeix aigua en quantitats de 200 i 300 vegades el seu pes, formant una gelatina.

 

Extracció: procés de separació d'una substància a partir d'una matriu. Pot referir-se tant a l'extracció líquid-líquid o l'extracció en fase sòlida.

 

Cristal·lització: Procés de formació de cristalls sòlids que precipiten des d'una solució.

 

 

Rota-vapor: aparell molt utilitzat en laboratoris químics per evaporar dissolvents a pressió reduïda. La dissolució es col·loca en un matràs on es fa el buit. A més, aquest matràs gira, formant-se una pel·lícula de líquid en les parets, que al presentar més superfície s'evapora amb més facilitat.

 

© 2023 por MI JARDÍN ORGÁNICO. Creado con Wix.com

bottom of page