EXTRACCIÓ AMB EL SOXHLET
- segonprojecte
- 8 oct 2015
- 1 Min. de lectura
Avui començem el procés d'extració de l'edulcorant de les fulles d'stèvia. Usarem aigua i etanol.
Definim 3 experiències amb certes dades diferents per a poder estudiar les variacions dels resultats:

Com podem veure a la taula de dades, el volum de substància i la massa de fulles d'stèvia es manté constant, ja que aquests factors no volem que ens afectin en l'experiència.
Les diferències, doncs, són les substàncies: Usem aigua i etanol.
A més, en el cas de l'aigua, hi ha dos casos que difereixen en el nombre de cicles.
L'EXTRACCIÓ AMB EL SOXHLET
Abans de començar l'extracció, cal triturar bé la planta, per tal d'augmentar la seva superfície de contacte amb el disolvent. Per fer-ho, utilitzem un triturador de cuina.

L'objectiu de la pràctica d'avui, és determinar quin és el numero de cicles necessari per a fer una extracció eficient i, a la vegada, el més ràpid posible.
Realitzem el muntatge del Soxhlet. Les tres experiències tenen el mateix cos, hi col·loquem la mateixa quantitat d'aigua i de fulles:
V cos=125 mL
V aigua= 187,5 mL
m fulles= 5,2g

Les fulles triturades s'envolcallen amb paper de filtre, que deixarà pas al disolvent, però no permetrà el pas de partícules grosses de la fulla.
Una vegada engegada la refrigeració, posem en marxa l'estufa i el dissolvent comença a extreure l'edulcorant. Cada u s'aturarà després dels cicles corresponents.
Un cop obtinguem les disolucions finals les passarem pel rotavapor per a extreure el dissolvent restant i aconeguir un concentrat.
Comments